Geen groene vingers? Zo creëer je een onderhoudsvrije tuin

Niet iedereen is gezegend met een passie en talent voor tuinieren. Klinkt dat jou bekend in de oren, maar wil je wel graag genieten van een weelderige buiten? Ga dan voor een onderhoudsvrije tuin. 

Geen kale grond

Een onderhoudsvrije tuin betekent niet dat je de grond compleet onbedekt moet laten. Als je niets plant zal de natuur immers gaan vrije gang gaan. Dat betekent vaak dorre plekken maar ook heel wat onkruid.

Daarom zie je er best op toe geen kale bodem te hebben. Heb je nog plekken waar de bodem kaal is? Kies dan voor tegels in combinatie met een border om toch een beetje beplanting in de tuin toe te laten.

Bedek de bodem met mulch en vul de border met bodembedekkers die langer dan een jaar meegaan. Kies voor planten die niet te veel woekeren. Zo ga je op de lange termijn de groei van onkruid tegen en dat betekent: minder onderhoud!

Vermijd te veel voegen

Verkies grote tegels boven kleine tegels in een onderhoudsvrije tuin. Met tegels van een klein formaat creëer je alleen maar meer voegen. Ook onze containers zijn geschikt om je oude tegels te recycleren bij ons. Vergeet niet, hoe groter de tegel hoe minder plaats voor onkruid er is…

De juiste beplanting

Een betonnen bak als achtertuin is niet bepaald het sfeervolle plaatje waar iedereen naar verlangt. Een beetje groen is dus wel wenselijk. Het moet wel als tuin blijven aanvoelen. Daarom is de aanwezigheid van groen wel een must. Daarom laat je je best goed adviseren over welke planten het minst onderhoud vragen.

Een gazon, groot uitgroeiende planten of beplanting die je in vorm moet snoeien zijn dingen om te vermijden. Deze hebben namelijk allemaal veel aandacht en onderhoud nodig om er goed uit te zien.

Bewatering

Houd je niet van regen? Een onderhoudsvriendelijke tuin houdt er juist wel van! Met de juiste planten is water geven dan namelijk nauwelijks nodig. Zeker niet als ze gewoon in de volle grond staan. Ontdek voor het aanschaffen van planten of de grond in de tuin goed water doorlaat of niet en maak op basis hiervan een keuze.

In een onderhoudsvrije tuin kun je planten in pot beter mijden. Deze planten zijn namelijk afhankelijk van de mens als het om voeding en water gaat. Veel meer werk dus in vergelijking met planten die dat uit de grond kunnen halen. Zijn er toch planten met een watertekort of in potten? Dan is automatische bewatering toch wel heel makkelijk.

Vergeet niet, bij al deze werken krijg je ook te maken met heel wat snoeiafval … voor je groenafval kan je steeds rekenen op de containerverhuur van De Mol Recycling. Meteen je prijs berekenen? Klik hier

bron: De Mol Recycling / VT Wonen