Tips om nu nog je buxus te onderhouden dankzij De Mol Recyclage.

  Het team van De Mol Recycling - containerverhuur geeft je de volledige ondersteuning als je een afvalcontainer wil huren voor je groenafval

  Tips om nu nog je buxus te onderhouden met De Mol Recyclage.

  Het is volop herfst, maar voelt als lente… het is tijd om de buxus - het pronkstuk van de Belgische tuinen - onder handen te nemen. Zeker nu er nog enkele dagen van de herfstvakantie overblijven. De buxus komt zowel voor in volle grond als in potten en dit in verschillende vormen en structuren. 

  Ben je niet helemaal zeker of het juiste moment nu is om te snoeien, ga dan eerst even na of je eenvoudig een takje kan afbreken van de buxus. Hoor je duidelijk een krakend geluid en breekt het takje (m.a.w. het plooit niet), dan kan je met een gerust hart met het snoeiwerk van start gaan.  

  Materiaal om mee te snoeien
  Van plan om een kleinere buxushaag of een buxus in een pot onder handen te nemen? Snoei deze dan met een ‘ouderwetse’ manuele en goed geslepen haagschaar. Deze leent er zich goed toe om de plant te vormen naar jouw keuze. Natuurlijk kan het handig zijn om, wanneer je een meterslange haag moet snoeien, een haagschaar op elektriciteitbenzine of accu te gebruiken. 

  Voedingsstoffen
  Een aantal dagen na het snoeien, geef je de buxus best wat voedingsstoffen (organische meststof al dan niet vloeibaar). Doe dit 1 à 3 keer per jaar. Bovendien moet je 1 à 2 keer per jaar de plant voorzien van kalk. Daarenboven geef je de buxus in pot, steeds voldoende water. Giet aan de wortel en niet over de plant. Buxusplanten in volle grond genieten meestal van voldoende water tenzij bij extreme droogte. Dan geef je deze planten best wat water bij.

  Opgelet met ziektes
  Zoals bij iedere plant, blijft ook de buxus niet gespaard van eventuele ziektes. Mijten, bladvlooien, schimmelziektes… en misschien wel de meest bekende en voorkomende de buxusmot. Het ultieme doelwit van deze vlindersoort is de buxus. De buxusmot legt haar eitjes op de plant en vervolgens worden deze rupsen. De rupsen brengen schade toe en eten de plant volledig kaal.  Deze ongewenste diertjes verdwijnen helaas niet van zichzelf. Daarom is het belangrijk om te werk te gaan met bestrijdingsmiddelen of de rupsen manueel uit de buxus te halen. Er bestaan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen op de markt (biologisch en chemisch). Je laat je het best informeren in tuincentra of door een (professionele) tuinman. Lijkt het of je buxusplant niet meer te redden valt? Doe ze absoluut niet weg. Meestal komt de plant, na enkele maanden en nadat de rupsen volledig weg zijn, er toch door.

  Een afvalcontainer huren voor groenafval

  Veel snoeiafval? Huur dan een afvalcontainer voor groenafval bij De Mol Recycling ! Op onze website kan je deze heel eenvoudig boeken. Vandaag besteld is morgen geleverd. Heb je nog verdere vragen? Contacteer ons snel.

   

  (bron: De Hobby Tuintips / De Mol Recycling)